На 25 март 2024 г. ще се случи първото затъмнение за 2024 г. – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се наблюдава от Централна Европа и Централна Африка.

Цялото затъмнение ще може да се проследи от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, части от Арктика и Антарктика, съобщи за БТА физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Пенчо Маркишки.

Краят на затъмнението ще се наблюдава от Австралия, Япония и Източна Азия.

От България затъмнението няма да може да се наблюдава. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Дева, а Слънцето – в Риби. Максималната фаза ще настъпи 1,6 дни след лунния апогей.

Началото на затъмнението от полусянката ще бъде в 06:53 ч., но за София Луната ще залезе преди това – в 06:28 ч., пояснява Маркишки. Максималната фаза ще настъпи в 09:13 ч., а краят на затъмнението – в 11:33 ч.

Продължителността на явлението ще бъде 4 часа и 40 минути. Магнитудът на затъмнението от полусянката ще бъде 0.958, т.е. Луната ще навлезе в земната полусянка с почти целия си диаметър, посочи Маркишки.