Текущото десетилетие ще бъде решаващо за ролята на технологиите за улавяне, транспортиране и съхранение на въглероден диоксид, за да се постигне въглеродна неутралност към 2050 г. Това сочи анализ на Международната агенция за енергетиката (МАЕ), предава NOVA NEWS.

Според данните през последните три години са заявени 400 подобни проектa в 45 държави по света. Има разработени нови бизнес модели и навлизат нови участници, което отваря вратата за привличане на инвеститори.

Това е обнадеждаващо, но според оценките на МАЕ – все още недостатъчно, за да се разгърне технологията и да бъде включена тя като мярка, която да смекчи ефектите от климатичните промени. Според плановете на експертите тези технологии ще отговарят за намаляването на емисиите с 8% към 2050 г. и са единствен вариант за някои производства и видове транспорт.

От агенцията предупреждават, че са необходими спешни иновации, които да насърчат развитието в сектора. В момента основната част от технологиите все още са в демонстрационна фаза или прототипи.

Една от основните задачи на разработчиците е да се намери не толкова енергоемък метод за улавяне на емисиите. Преди дни от МАЕ анализираха възможностите за петролния и газовия сектор и отчетоха, че няма толкова енергия, за да бъде уловен и съхранен въглеродният диоксид, отделян при изгаряне на петрола и природния газ.

Темата ще е сред ключовите на климатичната конференция COP 28, която започна в края на миналата седмица в Дубай.

Прочетете също и:

Може ли България да постигне климатична неутралност до 2050 г.

Югоизточна Европа ще се превърне в шампион по развитие на ВЕИ мощности

Ще стане ли Европа въглеродно неутрална