Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще връхлети Земята на 19-20 февруари. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1-G2, предава Meteo Balkans.

Клас G1-G2 означава, че бурята ще е със слаба към среда сила.

На 16 февруари астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали силно изригване на Слънцето с голяма интензивност в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3575.

Слънчевите петна, разположени близо до западния край на слънцето, са магнитно свързани със Земята. Защото изригванията, предизвикани от тази част на звездата, оказват съществено влияние на Земята.

Обикновено смущенията, породени от магнитните бури, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

При геомагнитни бури здравните специалисти съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Пиенето на повече вода също помага.