Активното слънчево петно ​​AR3654 произведе най-силното си изригване досега – изригване от клас  X. Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА регистрира екстремната ултравиолетова светкавица, съобщава Meteо Balkans.

Скорошно съобщение за космическото време беше издадено от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), предупреждавайки за значителна геомагнитна буря, която се очаква да засегне Земята.

Предупреждението, което бе валидно от 1640 UTC до 2100 UTC на 2 май 2024 г., показва, че се очаква геомагнитен K-индекс от 7 или по-голям.

Тази геомагнитна буря е класифицирана като G3 или по-голямо събитие по скалата за космическо време на NOAA. Има потенциал да причини широко разпространени ефекти, особено в райони към полюса на 50 градуса геомагнитна ширина.

Очаква се магнитната буря да удари Земята на 4-5 май. Астрономите предупреждават, че въпросното изригване, ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света.

Как да се предпазим при магнитни бури

В дни, в които Земята е под влиянието на геомагнитни смущения, е най-добре да не се преуморявате, да се наспивате достатъчно, да пиете много вода и да се храните здравословно. Опитайте се да ограничите вредните навици като тютюнопушене и консумация на алкохол, за да помогнете на организма си да се справи по-лесно с промените.

Как да се подготвим за магнитните бури

Подготовката за магнитни бури е важна, особено за тези, които зависят от технологиите за комуникация и навигация. Сателитните оператори и компаниите за комуникации следва да имат планове за спешна реакция в случай на магнитни бури, като например временно изключване на чувствителните системи. Гражданите могат да се подготвят, като имат запаси от необходими материали и информация за спешни ситуации.

Какви са последиците за Земята

Магнитните бури могат да причинят различни проблеми на Земята. Те могат да доведат до прекъсвания или повреди в сателитите и комуникационните системи, както и до повишена радиационна експозиция за астронавтите в космоса. Освен това, магнитните бури могат да влошат работата на електропреносните мрежи и да причинят прекъсвания в електрозахранването.

Видимостта на Aurora се разширява

Геомагнитната буря може да донесе красивото полярно сияние на по-широк кръг от места от обикновено. По време на предстоящото събитие специалистите прогнозират, че северното сияние може да бъде видимо на юг до Ню Йорк, Уисконсин и Вашингтон, съобщават от SWPC.

 

Източник: MeteoBalkans, Dariknews.bg