Най-новото проучване на учени от университета в Ливърпул, Великобритания, върху историята на магнитното поле на Земята показва недвусмислени резултати, съобщават световните медии. Съществуват цикли с продължителост 200 млн. години, през които силата на земното магнитно поле се променя.

Учените изследвали скални проби от древни потоци лава в Източна Шотландия на възраст между 200 и 500 милиона години. Геомагнитният анализ на пробите показал, че преди 332 – 416 млн. години силата на геомагнитното поле е била по-слаба с 25% спрямо днешната.

Магнитното поле предпазва Земята от радиация, а отслабването му има пряко отражение върху живота на планетата. На науката е известно, че то е нестабилно – северният и южният му полюс постоянно се изместват, даже могат да разменят местата си.

Установено е също така, че масовото измиране на организми през геоложките периоди девон и карбон има връзка с повишените нива на ултравиолетови лъчи. В същия времеви период силата на земното магнитно поле е била доста ниска.