Тази година беше регистриран рекорден брой пожари в Амазонската джунгла. По последни Националния институт за космически изследвания в Бразилия данни на броят на огнищата се е увеличил с 84% спрямо 2018 г.

Димът от пожарите се разнесе чак до мегаполиса Сао Паоло, който се намира на 2700 км от джунглата. За малко повече от час пушекът е затъмнил Слънцето.

 

 

В момента мащабен токсичен облак се носи в южна посока от екватора. Това се разбира благодарение на портала за екстремно време „Severe Weather Europe”, който е собственост на НАСА.

Отровните газове се простират най-вече над централните части на континента, но заради теченията въглероден диоксид достига чак до западното крайбрежие на Мексико и най-южните райони на Африка.

Облакът продължава да расте заради непрестанно бушуващите пожари в Амазония. Огнищата са над 72 000, а през всяка изминала минута изгаря площ колкото едно и половина футболни игрища.

 

 

Джунглата е дом за около 3 млн. вида растения и животни. Според еколози виновникът за бедствието е президентът на страната Жаир Болсонаро, който разреши сечта на горите.