Големи горски пожари вилнеят в Турция. Огънят е обхванал окръзите Хатай, Чанаккале и Мерсин, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Седем души, заподозрени за палежи, са задържани, информира Министерството на правосъдието на страната, предава БТА.

Пожарът в Хатай, Южна Турция, избухна вчера след 14:00 ч. Двама души, живеещи в къща в района Армутчук, са запалили огън, за да изгорят сухите треви в градината си. Огънят обаче се е разпространил към гората наоколо и заради вятъра бързо е обхванал голяма площ. До момента тя е около 120 хектара площ.

Турският министър на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ каза, че продължава борбата на пожарникарите за потушаване на пожара в Хатай по суша и въздух. Кметът на града Лютфю Саваш съобщи, че огънят бушува на пет локации.

Заради пожара, който продължава да се разраства бързо заради силния вятър, бяха евакуирани гражданите, живеещи в три квартала. По първоначални данни седем къщи са изгорели, а няколко автомобила са понесли щети. При катастрофа между лек автомобил и пожарна кола вчера е загинало бебе, което било в леката кола, информира СиЕнЕн-Тюрк, цитиран от кореспондента на БТА Нора Чолакова.

В усилията по потушаване на пламъците в Хатай участват над 450 служители. Много пожарни коли, самолети и хеликоптери за гасене на пожари са включени в борбата за гасене на пламъците. Целият окръг буквално бе сринат със земята при унищожителните земетресения в Турция през февруари.

Горски пожар се разрази и в северозападния турски окръг Чанаккале. Пожарът е възникнал в село Къзълкечили и се е разпространил към село Кемел. В операцията по потушаването на пожара е включена много наземна техника, както и седем хеликоптера и четири самолета за гасене на пожари. В района са изпратени пожарникари от окръзите Балъкесир и Бурса. 211 жители са евакуирани от селата. Продължава евакуацията на още жители.

Голям горски пожар се разрази вчера и в района на южния град Мерсин. Пожарът е започнал към 18:00 ч. вчера и бързо се е разпространил заради вятъра. Най-малко пет къщи са били опожарени. 373 къщи в четири квартала в града са евакуирани.

Продължават усилията на огнеборците за потушаване на пламъците.