Най-голямата популация на кафяви мечки е в Камчатка – огромна, изолирана и дива територия, с 29 активни вулкана.

През лятото стотици мечки се приготвят за чифтосване и отглеждане на малките, които са родени през зимата. До лятото мечетата вече са отраснали, но все още сучат от майките.

За да могат да заякнат и преживеят зимата, малките трябва да се научат да ловуват. Най-доброто място за тази цел е Курилското езеро, където сьомгата хвърля хайвера си. В езерото се вливат много реки, по чиито течения пристигат сьомгите.

Когато те дойдат, кафявите мечки вече са заели позиция край езерото. Тогава започва един от най-градиозните пирове в природата. Мечките хващат по една риба за всяко от мечетата си. На ден една гладна мечка е в състояние да изяде 40 сьомги. Много по-голяма заплаха за сьомгите обаче са прекомерният риболов и повишаването на температурите.

Когато сезонът на чифтосване приключи, винаги се намира по някой мъжки мечок, който все още търси женска. Когато надуши миризмата на малки мечета, той знае, че наблизо ще намери плодовита женска.

Женската обаче няма да се чифтоса, докато малките сучат. Мъжкият знае, че ако ги намери и убие, би могъл да има шанс с майката.

Вижте продължението на историята във видеото на National Geographic!