Мечките в парка в Белица се събудиха от зимния си сън. Това обикновено се случва в точно в този момент от пролетта.

„Те изглеждат доста добре, поотслабнали са. В момента текат ежегодните ветеринарни прегледи, които се извършват от специалисти от България и Германия”, разказа Калин Вълчанкова.

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от Белица и на 180 км от София. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“, както и Община Белица.

Изграден е с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка.

Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън. По този начин на танцуващите мечки се осигурява естествена среда и защитено място за спокоен живот, близки до нормалните за техния вид.

На това място мечките за първи път могат да почувстват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.

Още по темата гледайте във видеото.