От Столична община започнаха да монтират филтри върху комините на домакинства, които се топлят на дърва и въглища, съобщава NOVA. Кметът на София Йорданка Фандъкова извърши проверка на жилище в квартал „Красна поляна”.

Още перз 2018 г. започна експериментално поставяне на 35 филтъра в квартала, тъй като това е районът с най-замърсен въздух в столицата. Ефективността на нововъведението беше доказана, тъй като устройството е уловило 85% от мръсните частици.

„Знаем, че това не е кардинално решение. Но с новата 3-годишна програма ще обхванем 2000 домакинства. Очаквам до края на годината да бъдат монтирани филтри на още 180 домакинства в районите Красна поляна и Слатина“, казва Фандъкова. Тя успокои, че разходът за електричество на устройството е минимален, около 12-15 лева на година.

По-голямата част от новите филтри ще бъдат поставени в квартал„Факултета“.

„Заедно с полицията ежемесечно ще правим поне по две проверки в общинските жилища. Вече имаме сведения всеки един апартамент на какво се отоплява. Полицията няколко пъти е задържала роми, които горят гуми и кабели извън домовете си. Надяваме се да има и по-строги законодателни мерки, за да бъде по-ефективна и полицията“, обясни кметът на района. Чакъров признава, че глобите са твърде ниски – 50 лева при хванат нарушител в крачка.

Филтри във Виетнамските общежития няма да бъдат поставяни за момента. 

Устройствата се поставят в горната част на комина и се захранват с електричество. Филтърът работи на електростатичен принцип, икономичен е, харчи около 30 вата.

Според тестове може да улови повече от 80% от фините прахови частици, които се отделят във въздуха при горенето на дърва и въглища. Мръсните частици остават в комина, а по време на включен режим не се отделя и миризма от горенето.

Крайната цена на устройството е 3950 лева, като в нея се включват доставката и монтажът. Социално-слаби, пенсионери, които са с по-ниски финансови способности ще имат възможност да го закупят със средства по програма.