През 2008 година в Нубийската пустиня  в Судан пада метеорит, който привлича вниманието на учените. След години изследвания те откриват миниатюрни диаманти и останки от метал в парчетата от метеорита.

Тъй като диамантите се образуват само под огромно налягане - 200 000 бара, учените стигат до заключението, че фрагментът от метеорит е част от по-стара планета, която е съществувала в ранните години на Слънчевата система. Вероятно планетата е била с големина между Меркурий и Марс, но се е разпаднала след сблъсък с друго космическо тяло. В подкрепа на тази теория са и намерените следи от метал в метеорита.

Астрономите отдавна подозират, че в Слънчевата система отначало е имало повече планети, като някои от тях са били във вид на течна магма. Луната вероятно се е образувала след удара на една от тези първични планети в Земята.

ВСе пак няма как да се знае със сигурност дали теорията за първичните планети е вярна и какво е довело до тяхното разпадане, тъй като това се е случило преди около 4,5 млрд. години.