Ето го и май – любимият ни месец, в който времето все повече започва да заприличва на лято, без всеки ден да е непоносимо горещ. Тези 31 дни изобщо няма да ни позволят да скучаем – май ни е подготвил много слънце, но и доста дъжд.

Температури и валежи

Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса, съобщи Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Според синоптиците от НИМХ през май редната месечна температура ще бъде около и над нормата, а месечната сума на валежите – около нормата.

Първо десетдневие

Първите дни на месеца ще бъдат относително топли, с близки до обичайните температури. През втората половина на първото десетдневие времето ще е по-хладно и неустойчиво, с чести валежи и гръмотевична активност в следобедните часове. На места количествата ще са значителни.

Второ десетдневие

Времето за кратко ще се стабилизира в края на първото и началото на второто десетдневие, но след това – от 12 до 16 май – въздушната маса отново ще бъде неустойчива. Прогнозират се валежи и гръмотевици, най-вече в Южна и Източна България. От 17 май вероятността за бури ще намалява и температурите ще поемат нагоре.

Трето десетдневие

Топло, слънчево и приятно ще бъде времето поне до първата половина от третото десетдневие. Има потенциал дневните стойности на термометъра да са над обичайните за периода. По-голяма вероятност за неустойчива атмосфера и дъждовно време ще има към края на месеца.

Астрономически събития

Метеорният поток Ета Аквариди ще бъде активен до 28 май, а пикът му ще настъпи около полунощ на 6 май, когато ще могат да се видят между 50 и 70 „падащи звезди“ на час.

На първия ден от месеца ще изгрее в 06:21 часа и ще залезе в 20:28 ч. (продължителност на деня: 14 часа и 7 минути). През последния ден на месеца изгревът ще бъде в 5:52 ч., а залезът ще е в 20:58 ч. (продължителност на деня: 15 часа и 6 минути).

Фази на луната

1 май – последна четвърт

8 май – новолуние

15 май – първа четвърт

23 май – пълнолуние

30 май – последна четвърт

Неработни дни

Този месец е наситен с почивни дни. Първата порция от тях включва Деня на труда, великденските празници и Гергьовден – 1, 3, 4, 5 и 6 май. След този период ще се наложи да поработим още 2 седмици, но после отново ще си починем на 24 май, който тази година се пада в петък и превръща уикенда в дълъг.

През май има общо 19 работни и 12 почивни дни. Пожелаваме си времето да е хубаво!

 

Източник: Sinoptik.bg, БТА, НИМХ