Отминалата 2020 г. е била е била най-топлата в Русия, съобщават информационните агенции, като цитират националната метеорологична служба. Данните се отнасят за цялата територия на страната с изключение на Севернокавказкия район – например в Москва средната годишна температура е била с 3 градуса над нормата.

Според метеоролозите явлението е безпрецедентно в 130-годишната история на редовните метеорологични наблюдения в Русия и се дължи на глобалното затопляне на планетата.

На територията на Украйна средногодишната температура за 2020 г. е била с 2,2 градуса по Целзий по-висока, достигайки рекордните 10,7 градуса. В същото време годишното количество на валежите в страната е било с 8% под нормата.

През 2007 г., 2015 г. и 2019 г. в Украйна също е регистрирано увеличение на средногодишната температура. Базирайки се на тенеденцията за по-високи температури и по-малко валежи, страната постепенно променя вида на отглежданите зърнени култури.

Увеличават се засетите площи с царевица, която е топлолюбива, за сметка на други зърнени култури, чиито добив силно се влияе от климатичните условия.  

Прочетете и:

Септември е бил най-топлият в историята на Русия

В Сибир продължава да е горещо