Министър Карамфилова: От всеки от нас зависи да се справим със замърсяването с пластмаса

„Всички вие сте посланиците на екологичната кауза“, каза още министърът

Снимка: МОСВ Снимка: МОСВ

„Всички вие сте посланиците на екологичната кауза“ – с тези думи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се обърна към присъстващите в Южния парк в столицата на Световния ден на околната среда, който се чества на 5 юни. Тя поздрави и своите колеги като благодари, че вярват в каузата и екологичното им мислене е начин на живот.

Празникът се проведе в рамките на годишното информационно събитие на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Министър Карамфилова припомни, че е важно какво правим със средствата по програмата и как ползваме благата след изпълнението на финансираните проекти – за по-чиста околна среда, пречистени води и по-добро качество на въздуха.

„Някои от вас ще си кажат, че ние имаме още много да работим. Да, така е, но щом сте тук, значи имаме бъдеще – защото вие сте утрешният ден. Деца, бъдете тези, които ще ни научат да живеем в по-чиста околна среда и които ще ни размахват пръст, когато изхвърляме отпадъците неправилно“, каза Росица Карамфилова.

Мотото на Деня на околната среда тази година е да се справим със замърсяването с пластмасовите отпадъци, а това зависи от всеки от нас.

„Ако всеки си изхвърли бутилката, където ѝ е мястото, аз съм убедена, че така утрешният ден ще бъде по-красив“, увери министърът.

„Инвестирахме над 3 милиарда лева в над 381 проекта за зелена и екологична инфраструктура в цяла България. С тези пари сме изградили пречиствателни станции, водоснабдителни и канализационни мрежи. Подновихме автобуси, тролейбуси и трамваи. По наши проекти се опазват хабитати, растителни и животински видове“, заяви Галина Симеонова, ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.