Полуостров Ямал е в Северозападен Сибир, страната на вечните ледове. На местния ненецки език „ямал“ означава „края на земята“.

Екип учени се отправя към Ямал, за да изучава мистериозните кратери, които се появяват там.

Легендите на местното население твърдят, че земята се отваря – за местните образуването на кратерите е мистично явление и те принасят в жертви елени.

При затопляне на климата цялата област може да мине под вода – според най-песимистичната прогноза това може да се случи до 2050 г.

В района има много езера, релефът е подвижен и езера непрекъснато се появяват и изчезват. През 2015 г. учените призоваха местните жители да ги информират за всички промени в релефа и за появата на нови езера.

Сергей Худи, еколог, беше един от първите, който отговори на призива. Той е роден и живее в тундрата и тръгва да разбере как се е променил релефът по маршрута, който всяка година следват неговите познати еленовъди.

Въпреки че Вера Хоротето, пазителка на ненецките традиции, живее близо до цивилизацията, тя никога няма да замени шатрата си за апартамент. Със собствените си очи е видяла как тук се образува езеро. Случило се при поредния набег на цивилизацията над тундрата. Тук започнало строителството на село Панаевск – на мястото нямало езеро, а само лишеи.

"Една нощ гърмеше и земята се обърна наобратно като чинийка. Дърветата бяха надолу, а корените им – нагоре. Това продължи три дни.  На четвъртия ден имаше гърмежи. Езерото, преди вляво, се премести тук и цялата вода беше изчезнала от старото", разказва тя.

Оказва се, че кратерите се образуват от избухването на газ. След година – две тези кратери се превръщат в езера.

Вижте цялата история във видеото от канала Ruptly на Vbox7