На 30 декември е обявен жълт код за силен вятър за 14 области на България, където се прогнозира, че ще духа силен и бурен южен вятър с пориви до 22 м/сек.

Предупреждението е за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Над страната ще бъде преобладаващо слънчево. В северните части ще има значителна ниска облачност. Отново ще бъде по-топло от обичайното, с максмални температури между 13 и 18 градуса.

Преобладаващо слънчево ще бъде времето и над планините. Облачността ще се увеличава над южните склонове от Рило-Родопската област. Там се очакват и слаби превалявания. Максималните температури на 1200 метра ще са около 9-10 градуса, а на 2000 метра – около 2 градуса.

Предимно слънчево ще бъде по Черноморието. Силният вятър ще е в областите Добрич, Варна и Бургас, където юг-югозападния вятър ще е с пориви 14-17 м/с. Вълнението на морето по северното крайбрежие ще е около 3-4 бала. Максималните температури на въздуха ще са около 14-17 градуса, на морската вода – около 10 градуса.

Още за времето:

Ще вали ли сняг в новогодишната нощ

Силният вятър нанесе щети в столицата

Южна Калифорния в плен на зимна буря