Водата покрива 71% от земната повърхност и е постоянно в движение. Има много потенциал, особено в теченията на океаните – толкова енергия, колкото от 1000 атомни електроцентрали.

Огромните сили възникват всеки ден с помощта на Луната. Тя действа като магнит върху нашите морета, създавайки гребен от вълни.

От другата страна доминира центробежната сила. И тук има планина от вода. В рамките на един ден Земята се върти под двете планини от високи приливи – приливите на морета.

Тук ли дреме решението на проблема със задоволяването на световния глад за енергия – чиста и неутрална? Това е тема на предаването „Истории от света” на „Дойче веле”.

Смята се, че приливната енергия е достатъчна, за да може да захранва всички домове в САЩ, и то два пъти. Но в момента съществуващите приливни електроцентрали могат да захранват по-малко от 400 000 домакинства.

Приливните турбини генерират повече енергия от вятърните, дори да са по-малки. Тъй като вятърът е нестабилен, а слънцето не винаги грее, е трудно тази възобновяема енергия да се свърже в мрежата.

Но приливите са постоянни и ако батериите се зареждат по време на прилива и отлива, можем да ги използваме, когато няма движение.

Какви са методите за генериране на приливна енергия и кои места са подходящи за изграждане на този тип електроцентрали вижте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, по NOVA.

Прочетете също и:

Има ли как едновременно да щадим природата, да намалим разходите си и да получаваме нужната енергия?

Може ли България да постигне климатична неутралност до 2050 г.