Ново изследване на учени от университета "Гьоте" установява, че климатичните промени вече оказват влияние върху разпространението на морските видове. Промените са по-силно изразени в северното полукълбо, където водите се затоплят по-бързо, съобщават информационните агенции. За период от около 50 г. температурите на морската повърхност в тропиците са се повишили с почти 0,2°C.

Негативно влияние върху тропическите видове оказва прекомерният риболов и замърсяването на водите, а сега учените наблюдават и силна зависимост от повишаването на температурата.

Според резултатите от предишни проучвания затоплянето на океана кара някои видове да мигрират към по-студени води. С новото изследване се прави опит за обстойна оценка на това въздействие – за целта са анализирани данни за 48 661 морски вида, включително риби, мекотели, птици и корали от 1955 г. насам.

Например броят на видовете в тропиците, прикрепени към морското дъно (вкл. корали и гъби), остава стабилен в периода 1970 – 2010 г. Някои видове, които могат да се движат, са открити и извън тропиците, което показва, че те разширяват ареала си.

Възниква въпросът дали кораловите рифове като екосистеми и коралите като видове могат да се преместят достатъчно бързо на север или на юг, за да се приспособят към променящия се климат?

Ако пасажите от риби и други морски организми се пренасочат към по-умерени води, това може да опустоши кораловите екосистеми, които те оставят след себе си. Това ще се отрази тежко на риболовната и туристическата индустрия.

Според мнението на еколози от различни университети такива промени могат да окажат огромно въздействие върху някои от най-уязвимите човешки общности по цялата планета.

Куба отваря първата си "ясла" за корали преди 4 г., за да проучи кои видове се справят най-добре със затоплянето и дали опустелите рифове край острова могат да бъдат заселени отново.

 

Кубинските корали са по-малко стресирани от крайбрежното развитие и замърсяването, отколкото на други места, и се приема, че са по-устойчиви на затоплянето на океана.

Към момента резултатите от експеримента са обнадеждаващи и избелените през предишни години корали изглеждат напълно възстановени.