Трима души загинаха и повече от 100 000 са разселени след земетресението с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, което разтърси през уикенда южната част на Филипините. To нанесе щети на стотици къщи и сгради, съобщава ДПА, предава БТА.

Тринадесет души са пострадали при инциденти, причинени от труса в град Хинатуан в провинцията Южен Суригао, на 906 км южно от столицата Манила.

 

 

Общо 108 633 души са настанени в над 100 евакуационни центъра в провинцията, съобщи Алекс Араня от местната служба за справяне с бедствия. По думите му той и съгражданите му все още са притеснени, тъй като вторичните трусове продължават.

От събота досега около 2000 вторични труса са разтърсили провинцията, сред които и земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер, сочат данни на Филипинския институт по вулканология и сеизмология.

 

 

Очакват се още вторични земетресения през следващите седмици, но те ще стават все по-слаби и по-редки, заяви директорът на института Тересито Баколкол в телевизионно интервю.

Баколкол призова засегнатите да не се връщат в домовете си, ако има видими пукнатини по къщите след земетресението, тъй като последващите вторични трусове биха могли да отслабят допълнително структурата на сградата и да я съборят.

 

 

 

Източник: БТА