Адриатическото крайбрежие на Албания беше разлюляно от земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер. Регистрирано е около 4:00 часа с епицентър в морето на около 10 км дълбочина.

Трусът е причинил сериозни разрушения. Няколко сгради са се срутили, има паднали стени и пукнатини по постройки. Електричеството на много места е прекъснато.

 

 

Мощното земетресение е отнело живота на трима души, един от които е загинал, след като е скочил от прозореца си. Съобщава се за над 50 леко пострадали хора. Две деца бяха извадени от спасители изпод отломките на сруитила се къща. 6-етажен блок в Дуръс е затрупал около 10 души. Бяха подадени сигнали за помощ. Нито един от пострадалите не е в тежко състояние.

Много жители на Дуръс и на столицата Тирана панически са излезли по улиците. Трусът е бил усетен в някои части на Благоевград и София, както и в Македония и Черна Гора.

 

 

Регистрирани са няколко вторични труса, последният от които е бил с магнитуд над 5 и е усетен около 7:00 часа тази сутрин.

Към момента не се съобщава за пострадали българи. В нашето посолство в Тирана има сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.