Бурята Ханс връхлетя Швеция и Норвегия с проливни дъждове и силни гръмотевични бури, което доведе до наводненията на пътища и нарушения в железопътния транспорт и превозите с ферибот, предават световните агенции.

Вчера в Швеция бяха регистрирани над 25 000 удара на мълнии. Кратко прекъсване на електрозахранването в град Малмьо засегна над 5000 потребители на услугата, съобщи местна медия. В област (лен) Вестернорланд в северната част на Швеция бяха регистрирани наводнения в приземните етажи на редица домове.

Полицията съобщи, че няма пострадали при инцидент в град Худиксвал, на около 280 километра северно от Стокхолм, където два от пътническите вагони на влак са излезли от релсите. До дерайлирането се е стигнало, защото „насипът под железопътната линия бил подкопан от проливните дъждове и свлачищата“, уточниха властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Фериботите, свързващи Полша с Швеция, два германски острова с континентална Германия и Норвегия с Дания, останаха на пристанищата. Фериботите до германските острови Хидензее и Рюген бяха отменени, а почиващите бяха помолени да променят плановете си за пътуване за сряда.

Норвежките метеоролози очакваха ситуацията в страната им да се влоши, като прогнозираха, че Ханс може да се превърне в една от най-мощните бури през последните 25 години.

Норвежкият метеорологичен институт, който даде името „Ханс“ на бурята, издаде предупреждения за тежки метеорологични условия за големи части от Южна Норвегия, които са в сила до вторник вечерта. Няколко от общините в района са в готовност за свлачища. Съобщава се и за наводнения по улиците на столицата Осло.

Властите посъветваха хората при възможност да работят от вкъщи.

Прочетете също и:

МВнР: Българите да избягват пътуване до Южна Австрия

Опасност от торнадо в САЩ

1400 евакуирани заради горски пожари в Португалия

 

Източник: БТА