Тропическа буря със силен вятър и дъжд се разрази днес в Северните Филипини. Най-малко двама души са ранени, а президентът затвори училища и правителствени сгради в столицата и в отдалечените провинции, предават световните медии.

Тропическата буря „Ма он“ (наричана още FloritaPH) връхлетя град Маконакон в провинция Исабела във вторник сутринта с постоянни ветрове със скорост от 110 км/ч и пориви до 150 км/ч. Очаква се бурята да достигне и северозападните части през северните провинции, преди да идната нощ да премине над страната, прогнозират синоптиците.

 

 

Въпреки че бурята вилнее главно в северния край на района Лусон, президентът Фердинанд Маркос-младши взе предпазни мерки. Той преустанови учебните занятия във всички държавни училища, както и работата на правителството в гъсто населения район около столицата Манила и в шест отдалечени провинции.

„Проливните дъждове представляват възможен риск за населението“, каза прессекретарят Трикси Крус-Анхелес, предава БТА. Милиони ученици се върнаха на училище присъствено след две години пандемия от COVID-19, но сега са принудени да си останат вкъщи заради неблагоприятните метеорологични условия.

 

 

Двама души пострадаха, след като бяха ударени от съборени от вятъра дървета в провинция Кагаян, съобщиха от службата за справяне с бедствия. Повече от 500 души бяха евакуирани от села, намиращи се в Кагаян и близки провинции, застрашени от внезапни наводнения, свлачища и придошли реки.

Някои от провинциите, които са в обсега на бурята, още се възстановяват от щетите, причинени от мощното земетресение миналия месец.

Прочетете и:

Кадри от дрон показват разрушенията след опустошителния трус във Филипините

Необичайни светлини в небето над Филипините