Лятна буря с ураганен вятър, светкавици и проливен дъжд връхлетя Северозападна България тази нощ. Поривите на вятъра достигнаха до 100 км/ч. Цели селища останаха без ток, изпочупени са дървета и покриви.

Стихията удари през нощта и София, но без сериозни щети. В четвъртък през целия ден бяха в сила жълти и оранжеви кодове – както за бури, така и за горещини.

Силният вятър връхлита Северозапада около полунощ в нощта срещу четвъртък, 20 юли. NOVA предава:

„Беше страшно, клоните се свиваха на 90 градуса”, споделя Цветан Ценов.

Пред блок 25 в монтанския кварта „Младост“ се прекършило дърво, което затиснало пет автомобила. Още през нощта всички дежурни екипи на пожарната са вдигнати на крак.

„Областта разполага с 11 екипа. Общо 40 сигнала за паднали дървета и клони са обработени през нощта, като при шест случая има щети по коли”, коментира Венцислав Райков, дир. РДПБЗН.

Екипи на общината и доброволци още от рано сутринта започнаха разчистване на града. Вятърът прекъсна електричеството в 21 монтански села. Няма информация за пострадали хора.

В четвъртък следобед градушка удари на много места в Източните Родопи. Размерът ѝ е бил колкото яйце. Има материални щети. Летни бури ще има и в следващите дни, предупреждават метеоролозите. Междувременно в последните дни на юли се очаква и най-мощната до момента топла вълна.

Силна буря в късния следобед е нанесла сериозни щети в старозагорската община Опан, съобщи кметът Генчо Колев. Няма информация за пострадали хора.

Силните ветрове са отнесли покриви и са съборили десетки дървета в селата Кяжевско, Кравино, Пъстрен и Ястребово. Нанесени са щети на електропреносната система. Общински служители разчистват пътища и дворове.

В петък сутрин комисия от служители на Общината съвместно с кметовете на пострадалите села ще направят оглед на щетите по имотите на хората.

В четвъртък вечер мощна буря удари Южното Черноморие, като засегна най-сериозно Бургас. Само за около час радарите са регистрирали над 2000 мълнии.