Тайфунът Хагибис, който връхлетя бреговете на Япония в събота и в момента се придвижва към Токио, нанесе материални щети в 57 града на три префектури в централната част на Япония и отне живота на двама души, а над 70 са ранени.

Железопътният и самолетният транспорт са спрени напълно. Има нарушения в телефонните и интернет връзките, както и на места е прекъснато електроподаването.

 

 

Нареждане на евакуация са получили повече от 1,6 млн. души. Издадено е предупреждение за проливни дъждове с опасност от кални свлачища, наводнения и преливащи реки в 12 префектури.

 

 

Към момента няма данни за ранени български граждани в Япония. Българското посолство в Япония съветва сънародниците ни, които живеят или пътуват в страната да спазват препоръките и указанията на местните власти и да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция: www.jma.go.jp/en/warn/

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Токио на тел.: +81 3 3465 1021 и в извънработно време на тел.: + 81 80 7966 5608, подсеща DarikNews.bg.