Повече от 20 000 души бяха евакуирани след изригването на най-активния вулкан във Филипините, съобщи Националната служба за борба с бедствията, предават световните медии. Огнена лава продължава да тече от върха на вулкана Майон в източната провинция Алба.

Изригването е засегнало над 38 000 жители, а всички евакуирани в момента са в общо 27 центъра за временно настаняване. В същото време хора отиват към вулкана, за да наблюдават изригването.

Майон започна да изригва на 8 юни, а нажеженият поток е достигнал до около 1 км от кратера, съобщи Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

Негови служители заявиха, че предупреждението за риск остава на трето ниво, „което означава, че в момента (вулканът) предизвиква относително висока степен на безпокойство, тъй като магмата е в кратера и е възможно опасно изригване в рамките на седмици или дори дни“.

Високият 2462 метра вулкан е популярна дестинация за туристите, а посетителите се стичат в Албай, за да станат свидетели на настоящото изригване. Местните туристически служители са издали списък с места в провинцията, които са безопасни за наблюдение на проявата, особено вечер, когато сиянието е най-видимо.

През последните 400 години Майон е изригвал над 50 пъти. Последното му изригване беше през 2018 г., когато бяха евакуирани десетки хиляди души. При най-разрушителното изригване, през 1814 г., са загинали 1200 души.

Прочетете също:

Потоци лава продължават да се стичат по склоновете на вулкана Килауеа

 

Източник: БТА