Торнадо премина през междущатска магистрала в Тексас и причини щети и възможни наранявания, докато силни бури преминаха снощи през части от щата, както и през съседния Оклахома, предаде Асошиейтед прес.

Метеоролозите издадоха предупреждения за опасност от торнадо и силни гръмотевични бури за отделни райони в двата щата, а вчера в южната част на Тексас бяха надминати топлинните рекорди със започването на дългия празничен уикенд.

 

 

Късно снощи торнадо е преминало през северната част на окръг Дентън в щата Тексас, като е преобърнало камиони с ремаркета и е спряло движението по междущатска магистрала 35, съобщиха местните власти.

Торнадото се е движело на изток със скорост 40 мили в час (64 км/ч) и Националната метеорологична служба на САЩ е издала предупреждение за опасност от торнадо за северната част на окръг Дентън.

При силните бури са повредени къщи, преобърнати са кемпери и са съборени стълбове на електропроводи и дървета в целия район, включително в градовете Сангър, Пайлът Пойнт, езерото Рей Робъртс и щатския парк „Ил дю Буа“, съобщиха властите на окръг Дентън. Няма още данни за броя на ранените.

Пожарната служба в град Дентън, на около 37 мили (59,5 км) северно от град Форт Уърт в щата Тексас съобщи в социалната платформа „Екс“, че екипи на спешна помощ са били извикани от местно яхтено пристанище „за множество жертви, някои от които са в капан“.

Полицията на Клеърмор в съседния щат Оклахома обяви в социалните мрежи, че градът, разположен на около 28 мили (45 км) източно от втория по големина в щата град Тълса, е „затворен“ заради щетите от бурята, включително съборени стълбове на електропроводи и дървета и недостъпни пътища.

 

Източник: БТА