От 8 юни в Турция е обявен план за спасяване на Мраморно море от морската слуз, която е обхванала повърхността му, съобщават информационните агенции.

Морската слуз е с органичен произход и появата ѝ, според учените, се дължи на изменението на климата и на замърсяването. Тя спира достъпа на кислород за много морски видове и ги обрича на смърт. За първи път явлението беше забелязано през 2007 г. в Турция и в Егейско море край гръцкото крайбрежие.

Турското министерство на околната среда и градоустройството съобщава, че за да се запази биоразнообразието на Мраморно море, то ще бъде обявено за защитен район и поставено под закрила до края на годината.

 


Почистването на морската слуз ще се извършва денонощно, а пречиствателните станции в района ще бъдат превърнати в съоръжения за биологична обработка на отпадните води. Като част от кампанията се предвижда в срок от три месеца да се актуализират стандартите и регулациите за изхвърлянето на отпадни води.

Ще се насърчава употребата на прочистени отпадни води и въвеждането на техники за чисто производство – предвижда се до 2030 г. Турция да увеличи с 15% употребата на такива води.

Всички турски градове по бреговете на Мраморно море ще трябва да преминат към нулеви отпадъци.

*** Стратегията „Нулеви отпадъци“ възниква в средата на 90-те години на ХХ в. като резултат от усилията на природозащитни организации, национални и местни власти, граждани и индустрии да намерят устойчиво решение на все по-нарастващия проблем с отпадъците.

„Нулеви отпадъци" е етична, икономическа, ефективна и визионерска пътеводна цел за промяна на навиците и начина на живот по подобие на устойчивите природни цикли, където всички отпадни материали са предназначени да служат като суровини за други процеси.

"Нулеви отпадъци" има за цел проектирането и управлението на продукти и процеси по начин, който системно ограничава обема и премахва токсичността на отпадъците и материалите, като запазва и възстановява всички суровини, вместо да ги изгаря или погребва в сметища. Прилагането на подхода "Нулеви отпадъци" ще премахне изхвърлянето на земята, във водата или във въздуха на отпадъци, които са опасни за здравето на планетата, хората, животните и растенията. (Уикипедия)

Прочетете и:

Град без отпадъци ще строят в Турция