През изминалата седмица поне 17 души в Кабул са починали заради респираторни заболявания. Афганистанската столица продължава да се задушава в замърсен въздух.

Зам.-министърът на страната д-р Фида Мохамад Пайкан заяви по време на кампания за раздаване на маски за лице, че пациентите с респираторни проблеми, посетили болниците в Кабул за последната седмица, са 8813, от които 17 са починали, съобщи DarikNews.bg.

 

 

Президента на страната призова да бъдат предприети крути мерки срещу местни стопански обекти, за които се предполага, че допринасят в най-голяма степен за замърсяването на въздуха в Кабул.

Собствениците на обредни зали, обществени бани и др. са предупредени да спрат да горят гуми и пластмаса за отопление, а жителите на града бяха призовани да намалят използването на въглища за отопление и да ремонтират старите автомобили.

 

 

Според хората, които живеят в Кабул, бедността и липсата на електричество са основна причина за влошаването на качеството на въздуха. Те са на мнение, че проблемът няма да бъде разрешен, докато електричеството и газта не поевтинеят. Гледната точка на властите е, че използването на неконвенционални горива, липсата на зелени пространства, неасфалтираните пътища и незаконните селища са други фактори, допринасящи за смога и замърсения въздух над града.

Прочетете също и:

Опасно мръсен въздух в София

Мръсният въздух убива хиляди души в Западните Балкани