Мълния уби 25-годишен мъж и рани друг в София. Това е станало, докато двамата разхождали куче близо до спирка на метрото в квартал „Дружба” 2, съобщава NOVA.

Сигналът за двамата пострадали е подаден в Спешна помощ малко след 17:00 часа в сряда. На място екипът установил, че единият мъж вече е починал.

Другият – 26-годишен, е настанен в болница „Света Анна”. От здравното заведение съобщиха в сряда вечерта, че той е в съзнание и адекватен. Според експерти най-вероятно момчетата са подценили бурята.

„Решили са, че в храстите под дърветата ще е по безопасно, за да не ги намокри. Токът на мълнията се привлича от високите части - дървета, стълбове, далекопроводи. И са станали обект на въздействие на мълнията. Токът на мълнията е с параметри от 100 000 до 1 милион волта. 35 000 градуса температура, 1 десетохилядна от секундата и всичко свършва”, обяснява Радослав Калчев, експерт по мълниезащита.

Районът е оживен и се намира в близост до метростанция.

Специалистите припомнят още веднъж, че най-безопасно по време буря, е да останем на закрито. Но, ако ни застигне навън, експертите съветват да потърсим къде да се скрием.

„По най-бързия начин човек трябва да се евакуира в подлез, вход. Или ако е в открито поле – застава на едно място, кляка и прибира краката. Погрешно е схващането, че трябва да лягаме. Напротив – краката трябва да са прибрани, да няма разкрач”, обяснява Калчев.