Боинг 777 на Air Canada, превозващ 400 пътници, беше ударен от мощна мълния малко след излитане от летище Ванкувър, Канада.

По време на инцидента няма пострадали. Случката е заснета на видео от наблюдател на самолета. Боингът успява да продължи полета си и да кацне, както е предварително планирано, на летище Хийтроу в Лондон.

Мълнията удря самолета и продължава към земята, но инцидентът не повлиява на полета. Въпреки че изглежда ужасяващо от земята, хората в самолета не почувствали нищо. Пътниците биха могли да видят светкавица или звук от гръмотевица, ако мълния удари самолета им, но няма да бъдат в опасност и няма да я усетят. 

Според Executive Flyers модерните самолети са изградени от въглероден композит, който е покрит с тънък меден слой, за да провежда електричеството около самолета и да му попречи да влезе.

Air Canada съобщи, че самолетът е бил проверен при пристигането си на лондонското летище Хийтроу, за да се гарантира, че няма щети, които да са засегнали безопасността на полета.

 

 

Според Националната метеорологична служба на САЩ, всеки самолет е удрян от мълния средно веднъж или два пъти годишно. Повечето удари на мълнии се случват при температури, близки до нулата, на голяма надморска височина или по време на турбуленция и варират според местоположението.

Над половината от ударите на мълнии върху самолети се случват между март и юли, като ударите на мълнии са най-чести, когато самолетът преминава през облаци, докато се издига или спуска.

Светкавицата е с температура почти 30 000 градуса по Целзий – три пъти по-гореща от повърхността на Слънцето.

Въпреки че са редки, има девет записани самолетни катастрофи, приписвани на мълния. Седем от тези катастрофирали самолети са били търговски, а другите два са били военни. Най-тежката от тези катастрофи беше полет 508 на LANSA от 1971 г., като 91 от 92-мата души на борда загинаха.

 

Източник: Vesti.bg