Черно море е било важен търговски път столетия наред, разказва "Дойче Веле". С помощта на дистанционно контролирани подводни роботи на дъното на Черно море, което достига дълбочина 2212 м, са открити многобройните останки от кораби.

Тъй като морското дъно е напълно лишено от кислород, останките от древни кораби остават много добре запазени. Същото не може да се каже обаче за морските видове.

Чрез Босфора Черно море се свързва със Средиземно море, откъдето постъпват незначителни количества прясна солена вода. В същото време в Черно море се вливат големи сладководни реки.

Богатите на кислород сладководни води остават на повърхността, а плътните, солени дълбочинни води – на дъното. Тъй като няма достатъчно вятър, вълни и по-ниски повърхностни температури, водните пластове не се смесват.

Повечето от организмите живеят в по-богатите на кислород повърхностни води, с изключение на няколко приспособили се към условията видове.

През 1955 г. зоната с кислород е достигала дълбочина 140 м, докато в наши дни мъртвата зона започва още на 90 метра.

В последните години водните басейни по света се затоплят чувствително заради климатичните промени. Колкото по-топли са водите, толкова по-малко кислород съдържат. Същевременно за да могат да се движат, да се хранят и да се размножават, водните обитатели в по-топлите води се нуждаят от повече енергия и кислород.

Много видове са принудени да напуснат обичайното си жизнено пространство в търсене на по-добри условия за живот.

През последните години безкислородните зони в открито море са нараснали 4 пъти, а в близките до бреговете води – 10 пъти, алармираха експерти от Global Ocean Oxygen Network (GO2NE) в специализираното списание "Science".

Прочетете и:

Мръсно ли е морето ни