На 1 януари празнуваме Васильовден или Сурваки. Днес източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики, един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква.

Сурваки е един от зимните празници, които попадат в периода на т. нар. Мръсни дни, което предопределя част от обредните практики, изпълнявани на него, сближавайки го с Бъдни вечер и Коледа. Същевременно основният дял от практиките и обичаите, характерни за този празник, са в пряка връзка със схващането му като начало на новата календарна година.

Народната традиция свързва празника с обичая сурвакане. На Васильовден се събират млади мъже, ергени, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите.

Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. Както коледарите сурвакарските групи също си имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове.

В много части на страната се е запазила една празнична благословия за берекет, която се изпълнява именно на Сурваки. Тя е следната:

Сурва, сурва година,

Весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

жълт мамул в леса,

златен грозд на лоза,

пълна кошара с агнета,

пълна къща с деца,

Да ви е честита Новата година,

До година, до амина".

Накрая сурвакарите изричат думите „амин братко, кови магарето“. Там, където минат сурвакарите, хората ги даряват с пари и лакомства.

Повод да почерпят днес имат всички, които носят имената Васил, Василка, , Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Васо, Влада, Властин, Царена, Царил, Царила и техни производни.

Екипът на Sinoptik.bg желае здраве, късмет, любов и щастие на всички, които празнуват на 1 януари!