На 1 октомври честваме много празници. Днес отбелязваме Световният ден на музиката, на поезията, възрастните хора, на архитектите.

Освен това днес честваме Световния ден за борба с хепатита, както и първия ден на Световния месец за борба с рака на гърдата.

През първия ден на октомври се отбелязва и Световният ден на вегетарианците, който е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

За първи път през 1974 година започва да се празнува Международният ден на музиката по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.

1 октомври е и Международният ден на кафето. Датата е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO). Днес всички любители на кофеиновата напитка могат да споделят своята страст. 

Също така днес отбелязваме Международния ден на възрастните хора и по този повод Националният осигурителен институт по традиция ще отбележи датата с Ден на отворени врати. Днес в териториалните поделения на НОИ в цялата страна ще бъдат поставени дежурни екипи от експерти, които ще предоставят консултации по пенсионни въпроси, съобщава DarikNews.bg.

Днес се чества и Световният ден на архитектурата с решение на ХХ-та сесия на Международния съюз на архитектите от 1996 г.

Имате много поводи за забавление именно на 1 октомври. Изберете кой е вашият празник и го почетете по подобаващ начин.