Блогвещение е един от големите  пролетни празници, който се празнува винаги на 25 март от всички християни – православни, католици и протестанти.

Според Евангелието от Лука (1:28) девойката Мария седяла и четяла Светото писание, когато долетял божият ангел вестител Гавриил и известил, че тя е избрана да роди Божия син: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените”. 

Празникът е утвърден от православната църква през VII в. и е част от великденския празничен цикъл. Благовещение се почита от много майки, защото света Богородица е тяхна закрилница.

В България празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

Традиция е на този ден да се яде нещо зелено: коприва, спанак, лапад, а също и риба. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Честит имен ден на Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Евангелина, Вангел!