На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица.

Днес се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на Света Анна. Легендата гласи, че Симеон бил един от 70-е преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф назначил.

Фолклорната традиция гласи, че днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември, когато празнуват и носещите това име.

Зимният Симеоновден се почита предимно от бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата, се гадае дали добитъкът ще е мъжки, или женски.

Денят се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не „излезе берекетът от дома“.

В народната памет 1, 2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди – жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат.