По случай Световния ден на околната среда на 5 юни Министерството на околната среда и водите организира повече от 50 инициативи в страната.
 
Световният ден на околната среда е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата. Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда.
 
Централното събитие ще е на 5 юни в София, когато български компании ще представят своите иновативни решения на изложението „Иновации за качество на въздуха“. Предвижда се събитието да се проведе в парк-градина „Централна баня“ в центъра на столицата, в непосредствена близост до сградата на Министерство на околната среда и водите от 14 до 17 часа.
 
Какво можем да направим?
 
Тази година Световният ден на околната среда дава възможност на всеки от нас да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха по света. Ето няколко идеи:
 
- изключи светлините и електроуредите, които не използваш;
- провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето;
- не изгаряй отпадък – това директно допринася за замърсяването на въздуха;
- използвай обществен транспорт, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пеша;
- премини на хибриден или електрически автомобил и използвай електрически таксита;
- изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение;
- компостирай органичните хранителни продукти и рециклирай неорганичните отпадъци;
- използвай нетоксични бои.
 
Видеото по-долу разглежда понятието "устойчива марка" и запознава с начините как се разбира коя марка е устойчива.