На какви храни да наблегнем, за да избегнем грипа?

Нека си припомним

Можем да помогнем на организма да се противопостави на настинките и вирусите през зимата, ако заложим на определени храни. Дори и да не избегнем вирусите, то поне да се справим по-леко с тях. Вижте храните, които ни пазят от грип:  

Кисело зеле  

Много години единственият начин хората да се снабдяват през зимата с витамини са били туршиите и киселото зеле.

Естествената ферментация превръща полезните вещества в трудносмилаемото сурово зеле в лесноусвоими. Така киселото зеле доставя на организма повече витамини А, С и К, отколкото суровото.  

За зимните месеци, които са бедни на плодове и зеленчуци, то е идеалната храна.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Цитруси  

Основната стойност на цитрусовите плодове е витамин С. Той помага и за възстановяването на тъкани, кости и кръвоносни съдове, при главоболие Грейпфрутът, лимонът и мандарината съдържат аскорбинова киселина.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Чесън   

Наричат чесъна природен антибиотик. Той е сред най-добрите храни, които ни пазят от вируси и настинки. Освен това чесънът съдържа калий и калций, както и съставки, които пречистват тялото ни от вредните бактерии.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Кисело мляко   

Киселото мляко е чудесен източник на пробиотици – живи бактерии, които се грижат за доброто храносмилане и обмена на веществата.