НАСА съобщи, че марсоходът "Кюриосити" е намерил органични молекули в скали на повече от 3 милиарда години, което може да означава, че някога са съществували условия за поява на форми на живот. Наличието на органични съединения не е пряк индикатор за живот, но от друга страна съществуването му без такива молекули не е възможно.

Органични молекули на Марс се търсят още от 1976 г. при  изпращането на сондите "Викинг". През 2013 г. в резултат на работата на "Кюриосити" е потвърдено наличието на органични молекули в скали. Тъй като молекулите са различни от очакваните, експертите насочват търсенията в друг район, отдалечен от предишния на около 6,4 км.

Не бива да се правят прибързани изводи обаче, тъй като за наличието на органични молекули на Марс може да има небиологични обяснения – например геоложки процеси, удари на астероиди, комета, метеорити.

Марсоходът е регистрирал също промени в концентрацията на атмосферния метан на Марс, като пиковете са в края на лятото в северното полукълбо и в края на зимата в южното.

На Земята източниците на атмосферен метан са биологични. На Марс сезонното увеличаване на нивата на газа насочва към наличие на постоянен източник, тъй като метанът не може да се задържа дълго.