Международната банка-семехранилище за посадъчен материал е създадена под егидата на ООН, за да съхранява семената на всички селскостопански растения, съществуващи по света. Проектът е финансиран от Норвегия и струва 9 млн. щатски долара.

Всяка държава има собствена част в семехранилището, чиято задача е да предотврати унищожението на семената в случай на  планетарна катастрофа, например падане на астероид, ядрена война или глобално затопляне.

Хранилището се намира на дълбочина 120 м и на 130 м над морското равнище на остров Шпицберген от архипелага Свалбард. То е оборудвано с взривообезопасeни врати и шлюзови камери. Хладилна инсталация поддържа температура от -20 до -30°C. Архипелагът Свалбард е най-северната част на Норвегия, покрит с вечно замръзнала почва (пермафрост). Тези условия са идеални за работата на хранилището, в което семената могат да се съхраняват в продължение на хиляди години.

 

Банката за семена се отваря само няколко пъти годишно, за да се ограничи въздействието на външния свят върху образците..

През тази седмица генетични банки от Судан, Уганда, Нова Зеландия, Германия и Ливан депозираха семена на просо, сорго и пшеница, за да обогатят колекциите си.

 

В хранилището се съхраняват над 1,1 млн. семена на близо 6000 растителни вида от 89 семенни банки по света, а капацитетът на съоръжението е за 4,5 млн. семена.

По данни на ООН въпреки че в света са култивирани над 6000 различни растения, хората се прехранват основно от три зърнени култури: царевица, пшеница и ориз. Това означава, че при евентуални драматични промени в климата прехраната на хората ще е силно застрашена.

Прочетете и:

Страната на среднощното слънце