Според проучване на специалисти от университета в Синсинати е възможно формирането на арктически морски лед през септември да бъде напълно прекратено, ако средната температурата на въздуха на Земята се покачи с 2 градуса по Целзий. Учените се опасяват, че това може да доведе до опасни последици в полярните екосистеми.

Данните от изследването свидетелстват за вероятност от 6% морският лед през лятото да изчезне, ако затоплянето на климата е с 1,5 градуса повече от прединдустриалната епоха. Ако температурата се повиши с 2 градуса, вероятността става 28%.

Месец септември с смята за преходен период между лятото и зимата. Тогава площта на ледената покривка в Северния ледовит океан е най-малка.

Ледовете започват постепенно да се топят от юни до септември, а през есента започват отново да се формират. Ако ледената покривка изчезва и през септември, тогава се появява опасност за белите месеци и тюлените, тъй като това забавя връщането на Арктика към зимния режим.

Данни от изследването сочат, че това може да доведе до климатична катастрофа около 2100 г., а целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. се опитват да ограничат глобалното затопляне на атмосферата именно до 1,5 градуса по Целзий.

Според заключенията на екип от австрийски, френски, британски, немски и швейцарски учени топенето на ледовете на Арктика и свързаното с него изхвърляне на въглероден диоксид ще допринесат за повишаването на стойностите на глобалното затопляне над допустимото.

Прочетете още:

Климатичните промени напредват бързо

Как да бъде възстановена ледената покривка в Западна Антарктида

Ледът в Антарктика намалява необяснимо