По повод отминалия вчера Ден на парковете в България припомняме позабравени факти.

Двата вида паркове – национални и природните,  се обявяват с цел да бъдат защитени и запазени области със специфична биологична, естетична и културна дейност. Защитените територии в България заемат 4,95% от площта ѝ, а средно за света такива територии обхващат около 5,19%.

Национални паркове са „Рила”, „Пирин” и „Централен Балкан” –  те се управляват при изключително строг режим по отношение използването на природните ресурси.

В страната ни има 11 природни парка: "Беласица", "Българка", "Витоша", "Врачански Балкан", "Златни пясъци", "Персина", "Рилски манастир", "Русенски Лом", "Сините камъни", "Странджа" и "Шуменско плато".

Най-старият природен парк заема почти цялата планина Витоша. Той е обявен през 1934 г., като най-ценни са естествените смърчови гори, най-големият в страната торфищен комплекс с дебелина на места до 2 метра, както и обширните каменни реки и сипеи. Този парк е и най-посещаваната защитена територия в България.

Най-новият природен парк у нас е обявен през 2007 г. Това е планината Беласица, която се намира на територията на България, Гърция и Македония.

И двата вида паркове поощряват развитието на устойчив и природосъобразен туризъм, образователните дейности и традиционния поминък на местните хора, стига да не се нарушава биологичното и ландшафтното разнообразие.

 

По материали от nationalgeographic.bg и parks.bg