Над 11 000 души са пострадали при поредицата земетресения в афганистанската провинция Херат в събота сутринта, съобщи Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от ДПА.

Всеки дом в поне 11 села в Афганистан е разрушен от трусовете, заяви хуманитарната агенция на Обединените нации. По нейни данни загиналите са малко над 1000, въпреки че обявеният от афгнистанските власти брой на жертвите е над 2500, според местни медии.

От службата посочват, че се очаква броят на жертвите да нарасне, тъй като все още няма достъп до по-отдалечените райони и не е приключила оценката на щетите.

 

 

В неделя ООН отдели 5 милиарда долара за спешна хуманитарна помощ и отправи призив към дарителите да предоставят средства час по-скоро щом станат ясни нуждите след опустошителните трусове.

Само в регионалната болница в Херат са приети над 550 ранени, включително близо 230 непълнолетни деца. Раздадена е първоначална хуманитарна помощ, включително хигиенни пособия, храна и питейна вода.

В събота сутринта регионът беше разтърсен от няколко земетресения. Двата най-силни труса са били с магнитуд 6,3, според Геофизичния институт на САЩ, който следи сеизмичната активност по целия свят.

Китайският Червен кръст предложи да предостави спешна парична помощ в подкрепа на спасителните работи след земетресението в Афганистан, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от Ройтерс.

 

 

В понеделник Геофизичния институт на САЩ и от жители на района потвърдиха нови трусове. Най-силното отчетено земетресение от тази сутрин е с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер,

Според местен лекар хората са потърсили убежище в паркове, открити пространства и градини. Смъртоносното земетресение от събота се е отразило негативно на психическото здраве на хората, добави здравният работник.

 

Източник: БТА