Мощен трус с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер разлюля Мароко. В резултат на силното земетресение са загинали общо 1305 души, а 1832 души са ранени, от които 1220 остават в критично състояние. Това показват данни на мароканското министерство на вътрешните работи.

Епицентърът на труса е бил югозападно от град Маракеш, в Атласките планини, на 320 км южно от столицата Рабат. Страната обяви тридневен траур. Според информацията 51 от ранените са в критично състояние. От посолството ни в Мароко заявиха за NOVA, че няма данни за пострадали българи след разрушителния трус.

В Маракеш са рухнали десетки сгради, включително в историческия център. Той е в списъка на ЮНЕСКО със световно историческо наследство. Дори в Казабланка, на повече от 300 километра от епицентъра, стотици хиляди прекараха нощта на открито, от страх от нови трусове.

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз. Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега.

Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града. Освен в Маракеш, трусът е бил усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки паника сред населението.

Много хора са излезли по улиците на тези градове, страхувайки се от срутването на домовете си, показват видеа, качени в социалните мрежи. На снимки и видеоклипове, публикувани в интернет, се виждат значителни разрушения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от отломки и камъни автомобили.

Трусът в Мароко е регистриран в 23:00 часа местно време. Паника настъпва, когато хората разбират колко силно е земетресението. Отломки от сградите падат по тесните улици, нанасят травми и засилват паниката.

Най-силно засегнатият голям град е Маракеш. Един милион души живеят в имперския град. Още не е ясно колко от тях са загинали, ранени или останали без дом. Практически цялата страна е усетила мощния трус.

Мароко вече започна да се бори с последствията от труса с всички сили. Армията беше изпратена да играе ролята на спасителна служба. Хиляди се наредиха на опашка, за да дадат кръв за ранените.

С багери и друга техника започнаха опити за търсене на оцелели. Започнаха и издирвателно-спасителните операции. Засегнатите места са много, като властите казват, че има пострадали в шест провинции. Работата на спасителите ще бъде трудна.

Предполага се, че най-тежко е положението в малките населени места в Атласките планини. Там има места, които са труднодостъпни, дори в нормална обстановка. Може да отнеме дни да бъдат достигнати.

В Мароко мощните земетресения не са рядкост. Но това е най-тежкото бедствие от близо две десетилетия. През 2004 г. мощен трус отне живота на 600 души и остави хиляди бездомни.