В последните няколко дни над страната се изсипаха немалко валежи, които причиниха наводнения и други усложнения. В някои части на света обаче дъждът е неизменна част от ежедневната прогноза за времето. Разберете кои са те:

Моусинрам, Индия

Над този индийски град годишно се изливат 11 872 литра дъжд на кв.м. Той влиза дори в Книгата на Гинес защото, през 1985 г. са паднали общо 26 000 литра на кв.м. Климатът в Моусинрам е субтропичен с мусони. В този град не се живее лесно, но е интересна дестинация за туристите.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Черапунджи, Индия

Средногодишните валежи са в размер на 11 777 литра дъжд на кв.м. По ирония на съдбата, въпреки че е второто най-влажно място на Земята, жителите на това село се сблъскват с недостиг на вода през зимата, когато не вали в продължение на месеци. По време на влажния сезон, непрекъснатите дъждове заливат района, понякога в продължение на 15-21 дни.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Тутунендо, Колумбия

Средногодишните валежи са в размер на 11 770 литра дъжд на кв.м. В района има два дъждовни сезона, така че през цялата година не могат да се оплачат от суша. Жителите на града са открили начин да се справят с поройните дъждове, като строят къщи с твърди покриви с голям наклон.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сан-Антонио-де-Ареко, Аржентина

Средногодишните валежи в аржентинския град са в размер на 10 450 литра дъжд на кв.м., което го прави най-влажното място в Южна Америка. Сухият сезон е от ноември до март, а през останалите месеци има проливни дъждове.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Емейшан, Китай

Средногодишните валежи са в размер на 8 169 литра дъжд на кв.м. Планината Емей е най-високата от четирите свещени планини на будизма и над нея има най-много валежи в Китай. В района се появява феномен, наречен „облаци море“, който привлича двойни облаци, което води до огромни валежи.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Прочетете още:

Местата, на които е вечна пролет

Кои са най-студените места на Земята