Най-голямата ледена пързалка в Европа се намира в Будапеща. Всяка зима водата в огромното езеро за лодки около древен замък замръзва и се превръща в дебел слой лед. Пързалянето с кънки е между най-старите традиции на града и датира отпреди повече от 150 г.

То е истински повод за гордост сред жителите на Будапеща. Все по-кратките и топли зими обаче правят все по-трудно задържането на леда през целия сезон.

Работата на Яно Джорджи е да се бори срещу природните стихии и да поддържа огромната ледена площадка на Будапеща в идеално състояние.

Той започва работа рано сутрин, много преди изгрев слънце. Повърхността на ледената площадка е издраскана и повредена от хилядите хора, които са карали кънки предишния ден. Екипът на Яно Джорджи трябва да се погрижи да отстрани несъвършенствата по леда.

Екипът използва специална машина за изглаждане на драскотините по леда. Такива машини са честа гледка по хокейните площадки, но тази ледена площ е 8 пъти по-голяма от обичайната ледена пързалка. Нужни са две такива машини, с които всяка сутрин се обработва ледът, докато градът спи и слънцето се издига в небето.

Новият лед е безупречен и е време пързалката да отвори. Веднага щом вратите се отворят, десетки кънкьори се втурват по леда.

Будапещенската пързалка сплотява целия град. Тук децата получават първите си уроци, тийнейджърите отиват на първите си срещи, а по-опитните могат да покажат на какво са способни. Те се пързалят на място, останало непроменено през последните 150 години.

Гледайте още интересни видеа в канала на National Geographic във Vbox7