Наводнения заляха Германия, Франция и Великобритания в последните дни, а в Швеция температурите паднаха под минус 40 градуса.

На този фон у нас също започна рязко и чувствително застудяване, тъй като Балканите ще са в плен на средиземноморски циклон.

„Това са интерпретации, които от една страна са верни, няма как да го отречем. От друга - пък и целят да всеят не толкова страх, а по-скоро идея да се замислим какво може да стане, да вземем някакви превантивни мерки. То е ясно, че като стане по-топло хората, които са чувствителни към горещината, ще изпитат дискомфорт. Да, ще има повече смъртни случаи. Трябва да използваме максимално новите ситуации, които ни предлага природата“, каза синоптикът от НИМХ Симеон Матев в ефира на предаването „Събуди се“ по NOVA.

Някои части на нашата страна от Коледа до 7 януари направиха средни температури, които са подходящи за южните части на Гърция. Но това са капризи на времето, тъй като съвсем скоро всичко дойде на мястото си. Заради студената вълна температурите у нас се нормализираха и достигнаха обичайните си зимни стойности.

„Температури от -15, -20 градуса за нашите ширини е нормално да се достигат всяка година през зимата. Не е нормално да имаме 10, 15 градуса и то дни наред. Това заструяване ще вкара времето в някакви нормални релси“, поясни Матев.

Повече гледайте във видеото.