Когато чуят за Пуерто Рико, много хора си представят място за ваканция. В Пуерто Рико живеят повече от 3 млн. души, чието ежедневие е постоянна борба – близо половината население на страната живее в бедност.

Ураганът Мария връхлита Пуерто Рико на 20 септември 2017 г. Това е най-силният ураган, удрял Пуерто Рико, за последните 80 години. Един милион души остават без достъп до чиста вода в продължение на месеци. Много от водоизточниците са силно токсични и опасни за здравето на хората, много от които нямат никакъв избор.

19-годишната студентка Ариана се заема с мисията да осигури на бедстващите достъп до чиста и безопасна за пиене вода. Заедно със свои съмишленици започва проект за осигуряване на чиста питейна вода. Екипът е посрещнат с недоверие, но негативните отзиви на местните хора мотивират силно Ариана да помогне за справянето с водната криза.

Студентите създават две филтриращи устройства – едното пречиства водата в домовете на хората, а другото пречиства водата в реките, съхранявайки биоразнообразието в тях.

През 2021 г. повече от 150 000 пуерториканци все още нямат достъп до чиста вода.

Вижте цялата история в канала на National Geographic във Vbox7