Изпращането на старата и посрещането на Новата година е момент, който всяка нация отбелязва по различен начин, пише каналът Top Of The Tops във vbox7. Ето и кои са най-необичайните новогодишни традиции по света:

Горене на плашило

В Еквадор е прието в навечерието на Нова година, всяко семейство да изгори плашило пълно с хартия, както и снимки, които представляват лоши спомени. Според вековната традиция, това помага да се прогонят всички нещастия и лоши неща, които са се случили пред последната година.

Счупени чинии

В Дания в навечерието на Нова година съществува традиция, според която датчаните чупят неизползваните чинии, оставени пред вратата на дома им от близки и приятели. Колкото повече чинии имате пред къщата си, толкова повече късмет ще имате през Новата година.

Звън на 108 камбани

На Нова година в Япония отеква звъна на 108 камбани. Според будистката традиция, те ще прогонят човешките грехове и ще донесат късмет. Също така се смята, че е на късмет да влезете в Новата година с усмивка или смях.

Носене на цветно бельо

Съществува традиция в някои южноамерикански страни, като Бразилия, Боливия и Мексико, според която цветът на бельото ви определя каква ще е годината ви. Ако искате да намерите любов носете червено бельо, за богатство – жълто, а за спокойна година – бяло.

Кръгли неща

В навечерието на Новата година филипинците се обграждат с кръгли предмети, като се смята, че те ще им донесат просперитет и богатство през Новата година. Затова от монети до грозде, кръглите неща са в изобилие, за да е изобилна и годината им.

Изхвърляне на покъщнина

В Италия има традиция да се изхвърлят стари неща от обзавеждането на дома, като възглавници и одеяла. Всичко, което не носи радост се изхвърля навън, за да освободи място на новата година.

Изхвърляне на хартия през прозореца

Аржентинците надробяват стари документи и хартии и ги изхвърлят през прозореца. Тези облаци хартия, напомнящи конфети, символизират оставянето на миналото зад гърба им.

Разговор с животни

В Румъния фермерите прекарват Новата година в разговори с добитъка си. Смята се, че това е на късмет.