Регистрираха най-обилния снеговалеж в Пакистан за последния един век, а заради него над 100 души изгубиха живота си.

Бедствието, което беше причинено от тежките зимни условия, задълбочава опасенията за влиянието на глобалното затопляне, съобщи DarikNews.bg.

Тежките условия затрудняват спасителните екипи, на които им се налага да си проправят път през северните хималайски долини, докато се борят със студения вятър, за да издирят няколко десетки души, които може все още да са блокирани под снега.

"Окончателният брой на жертвите може да е много по-голям, отколкото смятаме сега", съобщи говорителят на националната агенция за борба с бедствията Мухтар Ахмед, който потвърди смъртта на най-малко 106 човека след седмица на дъждове и снеговалеж.

Най-тежка е ситуацията в района Нилум в контролираните от Пакистан части на Кашмир, където лавина отне живота на 76 души.

Нанесени са щети върху над 200 къщи, стотици километри пътища са непроходими. Полетите на летището в северния район Гилгит-Балтистан бяха спрени заради високата снежна покривка.

Премиерът на Пакистан Имран Хан се опита да замине за Кашмир, но хеликоптерът му трябваше да се върне заради силния вятър.

По думите на метеоролозите снеговалежите в северните долини са били най-силните през последния един век. Според тях това е знак за все по-сериозното влияние на климатичните промени. Очаква се в бъдеще ситуацията за Пакистан по отношение на времето да продължи да се влошава.

Още по темата:

Смъртоносни лавини в Индия и Пакистан

Аварии в Канада заради зимни бури

Безмилостни снежни бури вилнеят в САЩ