Учени от Австралия проучиха, че отпадъците от балоните са най-рисковите за морските птици, защото ако погълнат парче от тях, вероятността да умрат е 32 пъти по-голяма, отколкото от твърди пластмасови парчета, пише DarikNews.bg.

Рискът от смърт при поглъщането на парче пластмаса за морските птици е 20%, ако изяде 9 парчета, процентът стига до 50, а ако погълне 93 парчета, шансът да загине е 100%.

Независимо че повечето отпадъци, погълнати от морските животни, са от твърда пластмаса, те са по-малко смъртоносни, отколкото меките боклуци, като от балоните.

"Парченцата от балони са отпадъците в морето, които е най-вероятно да доведат до смърт. Те убиват почти всяка пета морска птица, която ги е изяла", споделя Лорън Роман, ръководителят на изследването.

В проучването са взели участие специалисти от университета на Тасмания и от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO). Те установили, че основната причина за смъртта на изследваните птици е запушване на стомашно-чревния тракт, следвана от инфекции или други усложнения, причинени от гастроинтестинални обструкции.

"Макар и меката пластмаса да е само 5 процента от погълнатите отпадъци, тя е отговорна за повече от 40 процента от смъртните случаи", казва Роман.

Над 6 млн. тона боклуци попадат ежегодно в океаните, а 80% от тях са пластмасови. Заради това годишно загиват 1 милион морски птици и над 100 000 морски бозайници. Костенурките, китовете и птиците смятат пластмасата за храна и често се оплитат в нея.